Uitschrijven en gevolgen

Uitschrijven en gevolgen

Ja, omdat we langer dan 8 maanden in het buitenland verblijven, gaan we ons uitschrijven uit de gemeentelijke basisadministratie. Dat betekend dat we officieel geen inwoner meer zijn van Nederland. Hoewel dat misschien spannend klinkt, is het niets meer dan een administratieve handeling. Bij terugkomst schrijven we ons weer in en horen we er weer helemaal bij. Het uitschrijven heeft alleen wel een aantal praktische gevolgen. Hoe zit het bijvoorbeeld met:

  • Eigen woning
  • Hypotheek
  • Zorgverzekering
  • Auto
  • Schadeverzekeringen
  • Belastingdienst
  • Gemeentelijke belastingen
  • etc

Wat blijkt: niet alle instanties kunnen een eenduidig antwoord geven. Op dit moment is het volgende voor ons reeds duidelijk:

  • Het behouden van de eigen woning is geen probleem
  • De opstal- en inboedelverzekering blijven gewoon doorlopen (er gaat iemand in ons huis wonen gedurende een jaar), de rechtsbijstandsverzekering en wa-verzekering vervallen wel.
  • De bank heeft aangegeven dat uitschrijven geen gevolgen heeft voor de hypotheek. Wel wordt nog onderzocht hoe het zit met de hypotheekrenteaftrek. We hebben een eigen bedrijf waaruit gedurende ons verblijf in het buitenland inkomen blijft komen, dus in principe zou de hypotheekrenteaftrek gehandhaafd moeten blijven, maar onze accountant is dat nog aan het uitzoeken.
  • Omdat we korter dan 12 maanden in het buitenland verblijven, loopt de zorgverzekering gewoon door. Dat wil zeggen dat de normale zorg op basis van Nederlandse maatstaven wordt vergoed. Wel gaan we ons hiervoor nog aanvullend verzekeren om geen risico’s te lopen.
  • Onze auto’s gaan we een jaar stil zetten. We hebben een benzine auto en een volledig elektrische. Het stilzetten van de benzineauto is volgens de dealer geen probleem. Alleen de bandjes wat harder oppompen en de accu loskoppelen. Van de dealer van de elektrische auto hebben we nog geen bericht.
  • Omdat het tegenwoordig niet meer mogelijk is om een correspondentieadres op te geven bij het uitschrijven bij de gemeente, moeten we per instantie afspreken hoe we de post ontvangen. We willen alle post gewoon op ons normale adres laten sturen. Die post wordt ingescand en naar ons door gemaild.
  • Normaal gesproken gaat de belastingdienst bij uitschrijven uit de gba er van uit dat je gaat emigreren en krijg je als gevolg daarvan automatisch een biljet. Dat willen we uiteraard niet, dus ook hier is onze accountant mee bezig om dit af te stemmen.
  • Omdat we ondernemers zijn hebben we een bedrijf op onze naam staan. Dat lijkt ook een probleem te zijn als we ons uitschrijven. Ook hiervoor is onze accountant met de belastingdienst bezig om alles in goede banen te leiden.

Los van bovenstaande punten lijkt het erop dat de gevolgen van het uitschrijven uit de gba en het lang in het buitenland verblijven heel erg mee te vallen. Hoe het er precies uit gaat zien is alleen nog niet bekend, wellicht later meer 🙂

Blijf op de hoogte van nieuwe blogs:

3
Reacties

avatar
3 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
Arkea FatihPieterJib Recent comment authors
  Een e-mail bij een nieuwe reactie?  
nieuwste oudste meest gestemd
Abonneren op
Jib
Gast
Jib

Hoi!

Leuk om jullie plannen te lezen. Wij zijn inmiddels met de voorbereidingen bezig waarbij uitschrijving uit de brp ook gedaan moet worden. Wij zijn beide ondernemers en hebben een bv en eenmanszaak. In jullie blog las ik dat jullie dit “probleem” zouden voorleggen aan een accountant.

Ik ben heel benieuwd wat daar uit is gekomen.

Succes en ik hoop wat te horen!

Pieter
Gast
Pieter

hoi, al duidelijkheid over de hypotheekrenteaftrek?

Arkea Fatih
Gast
Arkea Fatih

Beste Jolanda en Ronald. Ik ben jullie blogs met veel interesse aan het lezen. Mijn vriend en ik zijn van plan om volgend jaar, samen met onze dochter, 10 maanden te gaan reizen. Reiservaringen en -tips van andere gezinnen die ons zijn voorgegaan zijn daarom meer dan welkom! 🙂 Zouden wij eens (digitaal) kunnen contacten?
Met vriendelijke groet,
Arkea Fatih